Skip to content

DE SCHOUDER

Het schoudergewricht bestaat uit een aantal gewrichten en is een zeer beweeglijk onderdeel van het lichaam. In alle richtingen is een grote bewegingsuitslag mogelijk. Dit is nodig voor de vele handelingen die we in het dagelijks leven met de schouder uitvoeren.

Schouderklachten

Het schoudergewricht bestaat uit de bovenarm en het schouderblad. Aan de kant van de bovenarm zit een kop (bol). Deze rolt en glijdt in de kom van het schouderblad. Om deze botten bevindt zich een veelvoud aan banden en spieren, die bewegingen begeleiden en sturen. Het schouderblad en het sleutelblad en de ribben samen met de wervelkolom zijn ook een belangrijk onderdelen van het schoudergewricht en spelen een rol in het goed functioneren van de schouder.

SCHOUDERKLACHTEN

Omdat de schouder zo complex is zijn er ook veel verschillende soorten klachten bij de schouder. Vaak worden de klachten veroorzaakt door een disfunctie van de spieren. Dat wil zeggen dat de spieren die de schouder moeten stabiliseren niet goed met elkaar samenwerken en dit kan leiden tot klachten.

PIJNKLACHTEN BIJ (BOVENHANDSE) SPORTEN

Schouderklachten komen frequent voor bij de bovenhandse sporten zoals handbal, tennis, honkbal, zwemmen en volleybal. Bij jonge sporters zijn de schouderklachten vaak het gevolg van overbelasting van de spieren en de gewrichtsbanden.

Klachten bestaan uit:

  • Pijnklachten bij het omhoog of opzij bewegen van de arm
  • Stekende en of brandende pijn aan de voorkant van de schouder bij kracht zetten wanneer de arm boven het hoofd is geheven
  • De schouder voelt warm aan
  • De schouder is dikker
  • Slapen/liggen op de pijnlijke schouder is niet mogelijk.

VOORSTE KAPSEL INSTABILITEIT

Een voorste kapsel instabiliteit van de schouder wil zeggen dat de kop van de schouder af en toe naar voren uit de kom schiet, waardoor het voorste kapsel op rek komt te staan.

Klachten bestaan uit:

  • (Vage) pijn, aan de voorkant van de schouder en soms ook bovenarm
  • Een schouderkop die in en uit de kom schiet
  • Minder kracht in de arm
  • Krakend/klikkend gevoel en/of geluid wanneer de schouder bewogen wordt

ADVIES BIJ SCHOUDERKLACHTEN

Bij acute schouderklachten is het belangrijk dat je stopt met de (sport)activiteit. De kans dat je iets beschadigd hebt in je schouder is groot en door door te gaan met je (sport)activiteit kan je de klacht verergeren.

Zoals eerder beschreven zijn schouderklachten vaak een gevolg van een disbalans in de schouderspieren. De pezen raken overbelast en hierdoor ervaar je de (pijn)klachten. Probeer de (sport)activiteit te verminderen waardoor je de overbelaste spieren rust geeft. Daarnaast is het verstandig om oefeningen te doen om je spieren te versterken c.q. de disbalans in de spieren op te heffen.