Ga naar hoofdinhoud

De hand en pols is een van de meest complexe regio’s in het lichaam. We kunnen er precieze bewegingen mee uitvoeren en kracht. Wij gebruiken onze handen voor bijna alles, en daarom kan een klacht in deze regio tot veel ongemakken leiden in het dagelijkse leven.

De hand en pols worden gevormd uit 2 botten in de onderarm (radius en ulna) die aan een complex van 8 handbotten hechten. In het verlengde daarvan zitten onze vingers en duim. Vanuit de pols loopt een groot aantal spieren naar de hand en naar de vingers. In de pink zitten alleen al 8 spieren! Vanuit de nek lopen 3 zenuwen naar de handen.

In het hand en pols gebied kunnen zich veel klachten voordoen. Te denken valt aan overbelaste spieren, zenuwen die in de knel raken, Instabiliteit en nog veel meer. Hier onder is een lijst van vaak voorkomende aandoeningen in de hand en pols.

.

Hand & Pols

Carpaletunnelsyndroom

De carpale tunnel ligt aan de binnenzijde van de pols. De tunnel is een doorgang voor zenuwen en pezen die van de onderarm naar de hand lopen. Soms is de tunnel te nauw en raakt een belangrijke hand zenuw (nervus medianus) in de knel. De klachten die daardoor ontstaan in uw hand noemen we het carpaletunnelsyndroom.

Klachten kunnen bestaan uit:

  • Pijn, tintelingen en een doof gevoel in de hand met name de duim, vingers en handpalm
  • Uitstralende pijn in de onderarm naar de schouder
  • Verdoofd gevoel in de vingertoppen en verminderde kracht
  • In sommige gevallen kan de pijn in beide handen optreden
  • In de nacht kan de pijn erger zijn

Advies

Probeer in de eerste instantie zoveel mogelijk rust te houden met de handen en pols en af te wachten. Als de pijnklachten lang aanblijven overleg met de fysiotherapeut over een spalkje. Wanneer dat niet werkt is een injectie of operatie een mogelijkheid. Neem contact op met de fysiotherapeut om hiervoor een goed behandelplan op te stellen.

Tennis / Golfers elleboog

Een tennis- of golfers elleboog is een aandoening die vaak voorkomt. Ongeveer 5% van de mensen die een tennis of golfers elleboog hebben doen ook echt aan de sport tennis of golf. Aan de buitenkant van de elleboog zitten spieraanhechtingen die zorgen voor het strekken en buigen van de hand en pols. Door verminderde conditie van deze spieren raken deze spieren overbelast waardoor de pezen van deze spieren geïrriteerd raken. 

Klachten

  • Pijn aan de buiten- of binnenzijde van de elleboog met uitstraling naar de onder- of bovenarm
  • Pijn bij optillen van kleine voorwerpen
  • Pijn bij draaiende bewegingen (open maken van een pot)

Advies

Voor een tenniselleboog is het goed om de spieren aan de voorzijde van de onderarm op te rekken. Voor een golfers elleboog juist de spieren aan de onderzijde van de onderarm. Verder is het verstandig om de pols zoveel mogelijk rust te geven. Dit betekent geen herhalende bewegingen en niet de grenzen van de pijn opzoeken. Een fysiotherapeut kan diepe fricties toepassen, mulligan of intapen.

Duim basis artrose

Alle gewrichten hebben kraakbeen, hierdoor schuiven de gewrichten soepel en pijnloos langs elkaar. Artrose betekent slijtage van het kraakbeen. Wanneer er weinig of geen kraakbeen meer is zijn de bewegingen van het gewricht niet meer soepel en pijnloos. Het duimbasisgewricht is een zadelvormig gewricht, hierdoor heeft de duim een grote beweeglijkheid. Bij artrose van de duim wordt deze beweeglijkheid belemmerd.

Klachten

  • Instabiliteit van de duim
  • Pijn bij bewegen
  • Verminderde beweeglijkheid in het gewricht

Advies

Bij milde artrose kan de pijn worden verminderd door pijnstillers of een spalk. Verder is het wel belangrijk om binnen de pijngrenzen de duim te blijven bewegen. De fysiotherapeut kan nog meer tips geven om verdere artrose te voorkomen of pijn te verminderen.

Triggerfinger

De triggerfinger wordt ook wel een hokkende vinger genoemd. Bij een triggerfinger is er sprake van een zwelling in een van de buigpezen van de vingers. Door de verdikking haken de pezen op de banden (Pulleys) waarbij de vingers vast lopen en ineens los schieten.

Klachten

  • Pijn aan de voorzijde van de hand, net onder het begin van de vinger
  • De vinger hapert bij strekken en schiet dan in een keer door
  • Soms blijft de vinger in een gebogen stand staan en kan je deze niet meer strekken
  • Onderste deel van de vinger kan gezwollen aanvoelen.

Advies

Probeer de handpalm zoveel mogelijk soepel te houden en de vinger te blijven strekken. Wanneer dit niet helpt adviseren wij om een injectie te nemen.

 

S-L instabiliteit

Tussen twee botstukken van de handwortelbeentje loopt een belangrijk bandje. Dit bandje noemen we scapholunaire ligament (SL-ligament). Dit SL-ligament zorgt ervoor dat de twee botten in balans blijven en elkaar volgen bij het bewegen van de pols. Door een val op een gestrekte pols of bij een gebroken pols kan het SL-ligament scheuren. Wanneer dit is gebeurd spreken we van een SL letsel (ook wel scapholunaire dissociatie genoemd).

Soms kan een SL letsel een chronische overbelasting van de pols worden. Dit kan bijvoorbeeld bij een stratenmaker voorkomen. Wanneer het bandje scheurt ontstaat er ruimte tussen de twee botten en gaan ze abnormaal en onafhankelijk van elkaar bewegen. Op langer termijn kan dit zorgen voor artrose van de pols.

Klachten

  • Pijn in het midden op de rugzijde van de pols.
  • Pijn bij meer gebruik van de pols
  • Een voelbare klik in de pols

Advies

Wanneer er een klik te horen is kunnen we als fysiotherapeuten niet veel daarmee en wordt je doorverwezen naar de huisarts. Na een behandeling van de specialist is ons advies wel langs een fysiotherapeut te gaan voor een goede revalidatie.

Overig advies bij pols klachten
Bij acute klachten van de hand en pols (vooral bij een val op een uitgestrekte hand) adviseren wij om naar de huisarts te gaan voor verder onderzoek.

Bij tintelende klachten in de pols en hand is het belangrijk om te bepalen waar de oorsprong van de klachten vandaan komen, zoals nekklachten, houding, verklevingen of vernauwing van ruimte voor de aders en zenuwen. Rust is in veel gevallen belangrijk. Overbelasting kan tot zwelling lijden, die uiteindelijk structuren verder inklemt. Verder is het van belang dat je op je houding blijft letten, op werk zoals thuis.

Vragen over Hand en/of polsklachten neem contact op met Kimberly Vierling