Ga naar hoofdinhoud
hoe blijf ik lang

Hoe blijf ik lang?

Na de training kreeg ik zo’n een ontzettende leuke vraag: Carmen: we krimpen toch? Hoe kan ik er nu voor zorgen dat ik niet krimp, moet ik mezelf dan elke dag lang maken. 

Vanavond was ik ingedeeld om hardlooptraining te geven. Een bloedhete dinsdagavond. We hadden de groep in 2-en gedeeld. Een groep ging naar het strand voor een strandtraining en degene die liever dicht bij huis wilde blijven, kon met mij mee met de training.

Dit betekende wel dat ik alle groepen lopers in mijn groep had. Daar bedoel ik mee, lopers die 6,5 km per uur lopen tot lopers die 14 km per uur lopen. Ik moest dus zelf even goed schakelen hoe ik de training in ging delen, zodat iedereen met een goed gevoel naar huis zou gaan. Na ons inloop rondje van ongeveer 2 km en de warming up, had ik een korte loopscholing. Ik vind het belangrijk dat mensen altijd rechtop blijven lopen met het hardlopen. Ik had diverse oefeningen om jezelf lang te maken. Tijdens de training hielp ik iedereen eraan herinneren zichzelf lang te maken. 

Na de training kreeg ik dus de vraag… maakt het nu wat uit als ik mezelf elke dag uit rek? Krimp ik dan echt minder?

Het klopt inderdaad onze piek rond ons 28ste levensjaar zit. Daarna neem alles af… nee gekheid, maar het is wel dat we rond ons 28ste in de fysieke kracht van ons leven zitten. Krimpen we dan meteen? Nee gelukkig niet. Maar je hoort natuurlijk wel de verhalen van ‘ouderen’ ’dat we ‘vroeger’ wel 5 of 10 cm langer waren. Hoe kan dat nu? Als je goed om je heen kijkt naar je ouders bijvoorbeeld of vrienden van je ouders zie je dat bijna niemand meer echt rechtop staat. Hun hoofd staat een stukje naar voren en hun bekken is vaak naar voren gekanteld. Dat scheelt dus zo al snel 5 cm. 

Het is heel leuk om te kijken hoe we nu eigenlijk staan. We zien het, maar we doen er eigenlijk niets mee, terwijl het zo ontzettend belangrijk is. 

Als we op een feestje zijn of we staan te wachten bij de tram, trein of iets anders, let er dan eens op hoe iedereen staat. Mannen staan vaak met de armen over elkaar en hangen lekker in de rug. En vrouwen hangen vaak op 1 heup. Bijna niemand staat meer echt recht op. We kijken tegenwoordig ook veel op onze telefoon en daarom hangt ons hoofd ook verder naar voren en is onze bovenrug gekromd. En wat gebeurt er dan met onze rug? We hangen in onze banden. We maken helemaal geen gebruik meer van onze houdingsspieren. Sterker nog die zijn lui en moe geworden. Probeer maar eens 1 minuut echt recht op te staan. Ik zal je zo even uitleggen hoe je dat het beste kan doen. Je merkt dat je niet meer gewend bent om echt rechtop te staan. 

Laten we het eens in de praktijk bij onszelf testen!

Laten we de oefening gelijk eens doen. Het mooiste is als je deze oefening met z’n 2-en doet dan kan je het bij elkaar checken of je het goed doet. Ik leg hem uit als je met z’n 2-en bent: Ik vind het leuker om namen er aan te koppelen. Dus Tim is persoon 1 en Julie is persoon 2. Tim gaat met de rug naar Julie staan. Julie drukt licht op de schouders van Tim. TIm zal merken dat hij licht door de rug heen zakt. Tim brengt nu beide armen in de lucht alsof hij het plafond of de lucht aan wilt raken, maar blijft wel met beide benen op de grond staan. Hij brengt vervolgens beide armen weer naar beneden. En blijft zo staan. Julie drukt weer op zijn schouders, en Tim zal merken dat hij rechter op staat. 

Wat is er nu eigenlijk gebeurd op het moment dat Tim zijn armen in de lucht bracht? Hij rekte zijn hele wervelkolom uit waardoor hij weer gebruik maakte van zijn houdingsspieren en niet in zijn banden ging hangen. Tussen de wervels van de rug zitten kleine sponsjes. Helaas slijten die hoe ouder we worden. En hoe meer druk de sponsjes van de wervels krijgen hoe erger ze eigenlijk slijten. Dus we willen dat er zoveel mogelijk ruimte tussen de wervels blijft bestaan. Door in je banden de hangen in plaats van gebruik te maken van je houdingsspieren slijten deze sponsjes eigenlijk alleen maar harder. En dat is juist wat je niet wilt. Daardoor ga je krommer lopen, maar kan je ook meer last krijgen van je rug. 

Als ik nu aan je vraag: ga eens rechtop staan.. wat doe je dan? 

Je brengt je borst naar voren en je holt je rug. En dat is juist niet wat je wilt. Want dan sta je niet rechtop. Sterker nog dat houdt je echt niet lang vol. Door je armen in de lucht te brengen maak je niet alleen je rug langer, maar je kantelt daardoor een heel licht je bekken waardoor ook je wervelkolom recht op je bekken staat. 

Dus de vraag hoe zorg je dat je lang blijft is dat je regelmatig je armen in de lucht brengt. Ga het zelf maar eens testen. Als je lang hebt gezeten. Bijvoorbeeld een lange rit in de auto, een lange vergadering van meer dan 30 minuten, een verjaardag waar je de hele avond hebt gestaan, of een avondje bankhangen. Ga dan even staan, breng je armen in de lucht en voel gewoon dat je rechter op staat. Als je dit dagelijks doet en er een gewoonte van maakt zal je merken dat je er steeds minder moeite mee hebt echt rechtop te staan. Je houdingsspieren worden weer geactiveerd en je voelt je ook minder moe in je rug. En nog een mooi voordeel, als je rugklachten hebt, zal het ook je rugklachten doen verminderen. 

Wil je meer weten of dit onderwerp, of wil je meer weten over je houding. Neem dan contact met ons op. Veel oefenplezier. 

Sportieve groet, 

Carmen