Ga naar hoofdinhoud
gebroken pols

Gebroken pols

Even de hond uitlaten. Dat was het plan. Dat doe ik regelmatig, alleen deze keer was het van een hond van vrienden die ik even uit moest laten. Keurig de hond aan de riem en ik buk nog even om mijn schoenen dicht te maken terwijl ik de riem om mijn pols heb gedaan.

Omdat ik buiten stond dacht de hond al dat we gingen lopen en trekt opeens aan de riem. Ik raak uit balans en val. Omdat ik de riem in mijn linkerhand had, vang ik mezelf op met mijn rechterhand. Vol erop. Het deed gelijk heel veel pijn, maar dacht, dat trekt zo wel weg. Helaas was dat niet het geval. Ik heb nog de hele dag met de pijnlijke pols gelopen, maar einde dag trok ik het niet meer van de pijn en ben toen toch maar naar de spoedeisende hulp gegaan. Mijn pols bleek te zijn gebroken. 

Meest voorkomende botbreuk is de pols

Wist je dat een gebroken pols de meest voorkomende botbreuk is van je lichaam? Het gebeurd heel veel dat mensen op hun pols vallen. Soms is het een beschadiging aan de pezen of banden, maar soms kan het ook een echt vervelende breuk zijn. Ondanks dat de val niet eens zo heel hard is geweest. De botstukjes van de hand en pols kunnen de krachten van de val dan niet goed opvangen.

Opereren of gips

Als er geen belangrijke bot stukken zijn verplaatst, dan wordt er vaak een gips aangelegd. Tegenwoordig zelfs een brace. Dat is makkelijk want deze zijn afneembaar. In sommige gevallen wordt een bot stuk teruggeplaatst. Dit kan best pijnlijk zijn, waardoor vaak een verdoving wordt gebruikt. Wanneer het terugplaatsen niet mogelijk is of de breuk is te gecompliceerd, dan wordt voorgesteld om te opereren. 

Waar bestaat de pols uit?

De pols is het gewricht dat wordt gevormd door de handwortelbeentjes in de hand en de twee botten van de onderarm; het spaakbeen en de ellepijp. De breuk bij een pols bevindt zich bijna altijd onderaan het bot van de spaakbeen of ellepijp. Soms zit er een scheurtje in het bot. Dit lijkt niet zo erg, maar kan wel grote gevolgen hebben. De botstukken zijn daardoor net iets verplaatst.

Wat te doen na de brace, gips of operatie?

Het ziekenhuis komt altijd met een voorstel hoe lang je de brace, gips de pols niet mag gebruiken. Dit is helemaal afhankelijk van de schade en operatie. Belangrijk in de eerste weken wanneer deze in een brace of gips zit de eerste tijd de arm rust te geven en de pols zo hoog mogelijk te houden. Wanneer de vingers niet in het gips zitten, beweeg dus daarom de vingers en de hand, binnen de pijngrens. Vaak is het zo dat de pols 3 tot 6 weken in een brace of gips zitten. De spieren eromheen verslappen dan ook helemaal. Ook kan het zijn dat de schouder verstijft. Wanneer de brace of gips eraf gaat, ga dan de gehele arm zoveel mogelijk binnen de pijngrens bewegen. Het is raadzaam om naar een fysiotherapeut te gaan die gespecialiseerd is in hand en polsklachten. 

Hoelang duurt het herstel?

De gedachte die we vaak hebben is dat het binnen 6 weken wel klaar moet zijn en dat je je hand / pols weer helemaal kan gebruiken. Helaas is dit vaak niet het geval. Het duurt soms maanden voordat je van je pols klachten af bent. Het bot is dan weliswaar genezen, maar de banden, pezen en spieren moeten ook herstellen en weer op de juiste plek terug komen. 

Na maanden toch nog steeds pijn of bewegingsbeperking?

Het komt vaak voor dat het bot goed genezen is. De arts heeft nog een foto gemaakt, maar de pijn en de beperking blijven. Op de foto is niets te zien en de arts zegt tegen je dat je geduld moet hebben. Daar heeft hij ook zeker gelijk in. Echter, het komt vaak voor dat de pezen of spieren vanuit de schouder of van de hand de zenuwbanen, niet goed staan. Dat ze beperkt worden in hun bewegingen wat vervolgens weer pijn oplevert. Advies is dan om langs een hand / pols fysiotherapeut te gaan die naar ook andere lichaamsdelen kijkt en dan kan adviseren welke bewegingen wel en niet goed zijn om te maken. 

Meer weten over de hand en/of pols?

Wilt u meer weten of dit onderwerp? Of een afspraak maken met onze hand/pols specialist Martijn Duindam: 070 – 387 61 82 of martijn@actiefengezondfysio.nl