Skip to content
Sneeuw vallen

Elleboogklachten na val

Het was geweldig weer. Eindelijk weer een keer sneeuw in Nederland en wat voor een sneeuw. Het bleef liggen en daarna die vrieskou waardoor we ook op het ijs konden. Wat een feestje wat dat! Alleen het bleef bij mij niet helemaal bij een feestje. Het gebeurde uit het niets. Ik liep in de sneeuw en draaide me om.

Alleen maar om te kijken of ik goed kon oversteken. Ik liep op dat moment net over een stuk sneeuw, maar daarnaast zat ook een stuk ijs en voor ik het wist viel ik op de grond. Ik ving mezelf nog net op met mijn hand en knalde toen mijn mijn elleboog op de grond. Je schrikt dan toch en checkt jezelf of je alles kan bewegen. Gelukkig wel! Dus ik stond op en liep weer verder. Hoewel wel wat voorzichter. 

Na een paar dagen nog steeds pijn in mijn elleboog

Thuis gekomen merkte ik nog helemaal niets. Maar opeens viel het me op, dat als ik een bepaalde beweging met mijn linkerarm maakte, ik een stekende pijn had in mijn elleboog. Ach dacht ik… het zal wel een blauwe plek worden. Na 3 dagen bleef de pijn maar in mijn elleboog. Ik werd er niet wakker van, maar ik merkte dat ik dingen op moest tillen het elke keer pijn deed. Maar het meest vervelende was dat het maar niet minder werd. Wat moet ik hier nu mee?

Een testje?

Wat doe je als je jezelf op wilt vangen met je armen? Doe eens het volgende testje op bed (wanneer je uiteraard geen last hebt van je arm). Of anders je andere arm gebruiken. Ga voor je bed staan en laat je naar voren vallen. Je merkt gelijk dat je je arm uitstrekt. En op het moment dat je je het bed raakt, buigt je elleboog en vang je de rest van je lichaam op met je spieren, zodat je uiteindelijk zacht land. Je gaat met de zwaartekracht mee naar beneden. Klopt he?!

Probeer ditzelfde nu nog eens te doen waarbij je je elleboog gestrekt houdt. Grappig he?! Dat doe je dus niet! Je buigt automatische je elleboog. Je beschermt jezelf. Mooi hoe het lichaam werkt. 

Wat gebeurt er als je valt op straat?

Wanneer je jezelf opvangt op je hand of pols gaat dat vaak zo ontzettend snel dat je geen tijd hebt om na te denken en je lichaam ook niet goed meewerkt. Je vangt jezelf op met je hand of pols, maar de reactie dat je elleboog mee buigt kan soms net iets te laat zijn zodat je de val opvangt met een gestrekte arm. Sterker nog, door de reactie over strek je de elleboog. Wat gebeurt er als je je elleboog over strekt? Door de val kunnen er scheurtjes in het kapsel en de banden rondom de elleboog ontstaan. In sommige gevallen kan zelfs de elleboog ‘uit de kom’ raken. Dit heet dan een luxatie. Er kan ook een breuk ontstaan in het bot of dat de banden rondom de elleboog helemaal afscheuren. Voor deze laatste gevallen is ons advies, ga gelijk naar een specialist. 

De elleboog

De elleboog bestaat uit de bovenarm (humerus), en de onderarm. Deze bestaat weer uit het spaakbeen (radius) en de ellepijp (ulna). De boven- en onderarm spieren hechten zich aan de binnenkant of de buitenkant van de elleboog. De elleboog wordt beschermd door kapsel en banden. Op de punt van de elleboog ligt de slijmbeurs als een soort stootkussen. Dit bevindt zich tussen het bot en het weefsel. Daaromheen liggen weer verschillende zenuwbanen.

Wanneer je bijvoorbeeld je elleboog verkeerd stoot kan je wel eens een scheut of schietende pijn naar de vingers krijgen. We noemen dit dan ook wel het stoten van het telefoonbotje. Oftewel, er wordt een zenuw geraakt bij het stoten. 

Naar een specialist of naar de fysiotherapeut?

Wanneer je bent gevallen en je jezelf hebt opgevangen met je hand / pols en dus last hebt van je elleboog, check dan het volgende bij jezelf:

  • je kunt de armen helemaal niet bewegen, dit doet teveel pijn
  • de arm voelt strak, stijf of verkrampt aan
  • de elleboog is dik, klopt en/of ziet er rood uit
  • op een bepaald gebied is de arm gevoelloos
  • de beweging in de elleboog loopt vast
  • de vorm van de elleboog ziet er anders uit – de stand is anders
  • de aanraking van de arm is zeer gevoelig en voelt ook warm
  • je hebt geen gevoel in de elleboog, onderarm, pols of hand

Wanneer een aantal van deze bovenstaande punten herkenbaar zijn, gaan dan naar de huisarts of direct naar een specialist. 

Wanneer je je hierin niet herkent, maar het is wel echt pijnlijk, dik en  met name bij het strekken van de elleboog heb je veel pijn, ga dan langs een fysiotherapeut. Iemand die gespecialiseerd is in de hand, pols en elleboog. Wanneer de therapeut vermoed dat het toch om een schade gaat aan de gewrichten of zenuwen zal deze je altijd alsnog doorsturen. 

Het herstel van de elleboog

In eerste instantie wordt rust voorgeschreven. De interne wond (wat dat is het eigenlijk), moet eerst even de gelegenheid krijgen om te herstellen. Er komt dan in het lichaam een proces op gang wat moet zorgen dat de geblesseerde cellen worden herstelt. Dit duurt ongeveer tussen de 5 en 14 dagen. In die tijd is het verstandig om de elleboog zoveel mogelijk te laten rusten en te bewegen binnen de pijngrens. Dus niets forceren. Ga dan na 14 dagen na je fysiotherapeut en begin met de revalidatie. 

Heb ik echt een revalidatie voor mijn elleboog nodig?

Ja! Kort en krachtig! Wanneer je dit niet doet, dan bestaat de kans dat de slijmbeurs die ook in je elleboog zit overbelast raakt en je op den duur een chronische klacht krijgt in je elleboog. Daarnaast is het van belang dat een fysiotherapeut ook je pols, hand en schouder checkt. Het is namelijk heel goed mogelijk dat door de klap gewrichten en/of spieren verkeerd zijn belast en soms in een andere stand zijn komen te staan. Dus deze moeten ook worden nagekeken en indien nodig worden behandeld.

Meer weten of een afspraak maken?

Wanneer je meer wilt weten of de elleboog? Neem dan contact op met Martijn Duindam. Hij is onze specialist op het gebied van hand, pols, elleboog en schouder. 

Neem contact op voor een afspraak of email direct met Martijn@actiefengezondfysio.nl